Lättviktigt material kan spara miljoner inom rymdindustrin

I rymden innebär varje uppskjutet kilo en kostnad på omkring 20 000 – 50 000 euro. Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast 3D-​kompositmaterial som ersätter tunga metaller och ska spara mångmiljonbelopp inom rymdindustrin.

De närmsta åren förväntas kommersiella företag placera ut hundratals satelliter i rymden. Furehos material kan ersätta vissa metalldelar i satelliterna och minska vikten med upp till 50 kilo per kommunikationssatellit. Det skulle innebära en stor positiv miljöpåverkan och en kostnadsbesparing på cirka 1 – 2,3 miljoner euro per satellit.

– Användningsområdet inom rymdindustrin är brett och det finns stora vinster att göra. Inte enbart när det gäller viktbesparing. Materialet kan också ersätta metalldelar i elektroniksystem och därmed förhindra överhettning. Detta eftersom det leder bort den genererade värmen tredimensionellt, säger medgrundaren Prarthanaa Khokar.

Har testats inom motorsport och flygindustrin

Det tredimensionella kompositmaterialet tillverkas i form av måttanpassade paneler och block som är förstärkta med så kallade Noobed 3D Fabrics bestående av fibrer som kol, keramik och glas. Materialet har tidigare testats inom bland annat motorsport och flygindustrin.

– En utmaning inom flygindustrin är de temperaturväxlingarna som sker under en flygning. När metalldelar utsätts för stora temperaturskillnader på kort tid är risken stor att materialet vidgas, vilket kan medföra problem och risker. Vårt material minskar de riskerna. Dessutom har det hög motståndskraft mot delaminering, säger Prarthanaa.

 

Noobed Material Components Fureho

Antagna till ESA-BIC

Sedan våren 2020 är Fureho antagna till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC. ESA BIC Sweden startades 2016 på initiativ av Rymdstyrelsen och European Space Agency (ESA) och drivs av oss tillsammans med Arctic Business Incubator i Luleå och Uppsala Innovation Centre.

– Fureho består av ett väldigt starkt team med erfarenhet av att leverera effektiva kompositmaterial i andra branscher. De har en intressant teknik med potential att göra stor skillnad inom rymdindustrin, säger Sammie Chimusoro, teamets affärscoach vid Innovatum Science Parks startupinkubator.

DD/MM-ÅÅÅÅ

Skrivet av: Författare

sv_SE